Atık lastik nedir, hangi alanlarda kullanılır ve diğer tüm detayları sizler için hazırladık. İska Geri Dönüşüm olarak yer aldığımız bu sektörde donanımlı bir ilerleme sağlayarak atık lastik konusunda sizlerin bilgi edinmesini sağlamaktayız. Bununla birlikte belirtmek gerekir ki diş derinliği 1.6 mm‘nin altına düşmüş lastikler fiziksel özellikleri ve güvenilirliğinin yok olması nedeniyle kullanılamayacak duruma gelirler. Tanımda belirtilen bu lastiklere ömrünü tamamlamış lastikler kısaca ÖTL denir.
Yukarıda yer alan bilgilerden hareketle bahsedilen lastikler eskidiğinde sürüş güvenliğini tehlikeye soktuğu için mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir. Bu durumla birlikte ömrünü tamamlayan bu lastikler günümüzde geri dönüştürülebilir veya geri kazanılabilmektedir. Atık lastiklerin son zamanlarda sıklıkla geri dönüşüm sürecinde kullanıldığını da belirtmek gerekmektedir.
Sürdürülebilirlik açısından ömrünü tamamlamış lastikler yetkilendirilmiş kuruluşlar aracılığıyla toplanır. Bu durumdan sonra ise temel olarak toplanan ömrünü tamamlamış lastikler malzeme geri kazanım veya enerji geri dönüşüm tesislerine gönderilerek çevre ve ülke ekonomisine geri kazanılması sağlar Bu durumun yanı sıra kullanım ömrünü tamamlamış lastiklerin önemli bir kısmı malzeme geri kazanım tesislerinde kullanılır. Bizimle iletişimde kalın.
ÖTL noktasına gelmiş milyonlarca atık lastik öğütücü makinelerde kırılarak kauçuk ve çelik parçalara ayrılır. Bununla birlikte çelik teller mıknatıs özelliği olan bantlarda kauçuktan ayrıştırılır ve parçalanmış malzemeler mikron seviyesinden muhtelif büyüklüklerde granül haline getirilir. Belirtilen bu ürünler sanayide ve çevre ile ilgili faaliyetlerde hammadde olarak değerlendirilir. Böylece ne denli önemli bir geri dönüşüm ürünü olduğu net bir şekilde analiz edilmiştir.
Atık Lastik Ne İşe Yarar
Atık lastik atık halini almadan evvel birçok fayda sağladığı gibi ömrünü tamamladıktan sonrada muazzam faydalar sunmaktadır. Bu durumun yanı sıra faydalı ömrünü tamamladığı belirlenerek araçtan sökülen, orijinal veya kaplanmış, bir
daha araç üzerinde lastik olarak kullanılamayacak durumda olan veya üretim esnasında
ortaya çıkan ıskarta lastiklere “atık lastik” denir.
Yukarıda verilen tanımda da bahsedildiği üzere atık lastiklere “ömrünü tamamlamış lastik”, kısaca “ÖTL” de denir. ÖTL, geri dönüşüm noktasında da muazzam faydalar sunacaktır. Geri dönüşüme dahil edilmeyen atık lastikler, özellikle büyük bir kısmını karayollarında kullanılan araçların oluşturduğu için önemli bir çevre sorunu yaratmaktadır. Bununla birlikte günümüzde ömrünü tamamlamış taşıt lastikleri, değersiz bir atık konumundadır ve ayrıca; çevre kirliliğine neden olmakta ve insan sağlığı ile doğal dengeyi olumsuz bir şekilde etkilemektedir.
Lastiklerle birlikte oluşan sorunları ortadan kaldırmanın en etkin yollarından biri, atık lastiklerin yeniden işlenerek farklı biçimlerde
değerlendirilmesidir. Bu noktada devreye giren firmamız İska, donanımlı bir sistem sunarak sürdürülebilirliği desteklemektedir. Temel olarak farklı boyut ve şekillere dönüştürülerek kullanımı, birçok gelişmiş ülkede atık lastiklerin yönetimi ile ilgili sorunları büyük ölçüde azaltmıştır.
Atık Lastik Kullanım Alanları
Atık lastik kullanım alanları farklı şekillerde analiz edilebilir. Öncelikle belirtmek gerekir ki granül halindeki kauçuk içine kimyasal maddeler eklenerek pişirilip kullanıldığı gibi bir kısmı da farklı renk ve desenlerde döşemelik karolar ve kilitli parke taşları haline getirilir. Biliyor muydunuz? Bahsedilen bu yumuşak lastik karolar parklara döşenir ve çocuklarımızın özgürce koşup oynayacağı güvenli zeminlere dönüşür. Çocuklar için bile fayda sağlayan bu mekanizmaların geri dönüşümü büyük bir önem arz etmektedir.
Yukarıda yer alan bilgilerden hareketle ömrünü tamamlamış lastiklerden elde edilen granül ve toz haline getirilen kauçuk hammadde regrasyon alanlarında da önemli bir işlev görü ve bununla birlikte yürüyüş yollarına spor sahalarına döşenebilir. Yine aynı zamanda güvenli bir alt yapı sistemi oluşturduğunu belirtmek isteriz.
Birçok farklı kullanım alanı olan atık lastikler, kentlerin peyzaj alanlarında kullanabilir, tenis sahaları, suni çim futbol sahaları olarak karşımıza çıkabilir. Bu durumun yanı sıra karayollarında asfalt katkı maddesi olarak görev görür. Diğer kullanım alanları şu şekildedir:
- Lastik ayakkabıya ve bota dönüşür
- Elektrik enerji olarak bile geri dönüşebilir
- Isıtılarak geri kazanımın sağlandığı piroliz tesislerine taşınan ömrünü tamamlamış lastikler 800 dereceye kadar ısıtılarak gaz ve yağ haline getirilir.
- Elde edilen gazlar ve yağlar elektrik santrallerinde alternatif yakıt olarak kullanılabilir, evinizin, işletmenizin, sanayinin yani Türkiye’nin enerjisi ve katma değeri olur.
- Standart bir ömrünü tamamlamış lastiğin kimyasal içeriği 9.5 litre yağ olarak hesaplanmaktadır.
- Atık lastiklerin ısıl verileri 28 bin kW/kg ile 35 bin kW/kg arasında değişmektedir.